Létezik egy világ, ahol a természetfeletti természetes...

Kedves Útkereső! Köszöntelek az én szakrális budoáromban. Sokféle névvel illeték már e helyet és sokan megfordultak már itt. Minden változik, egy valami azonban örök. Amikor alkotok, kint hagyom a testem. Ez felébredett lelkek otthona és találkozóhelye. Ezért arra kérlek, hogy te is vegyél le magadról mindent, amire idebent nem lesz szükséged. Aztán fáradj beljebb és érezd otthon magad. Tölts magadnak egy csésze teát és helyezkedj el kényelmesen. Keresgélj, lapozgass az írások között. Lassan elnyom az álom. Engedd. Mert amikor felébredsz, mindent másképp látsz majd. Isten hozott nálam.

Jógaterápia - meztelen jóga


Az általam vezetett jógaórák a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola által képviselt Sri Vaisnava tradíciót követik. Azonban saját gyakorlásom és oktatói tapasztalataim alapján, kialakult stílusvilágban dolgozom, mely letér a kitaposott ösvényről és nem a köztudatban rögzült szabályokat, hanem a gyakorló valós igényeit tartja szem előtt. Ebből adódóan képes vagyok akár váratlanul megváltoztatni az óra menetét, csendről zenére váltani vagy épp fordítva. Az egyes blokkok (pl relaxáció) időtartama mindig változik, ahogy nekünk sincs két egyforma napunk és hangulatunk. A közösen eltöltött időt jógagyakorlásnak hívjuk, de ha úgy érzem épp légzésre, szabadmozgásra (specifikus táncelemek), vagy terápiás beszélgetésre van szükséged, akkor ennek megfelelően fogjuk folytatni. És igen. Ha közösen úgy határozunk, képes vagy átlépni a saját határaid, akkor ruha nélkül gyakorolunk tovább. Óráimat elsősorban az áramlás, dinamika jellemzi. Tehát az alapvetően vinyasa flow típusú órák mindig más téma köré csoportosulnak, legyen az teljes test átmozgatás, csípőnyitás, erősítés vagy meditatív ászanasor. A következő elemekkel témától függetlenül biztosan találkozol, ha engem választasz: ráhangolódás (mantrameditáció), bemelegítés, ászanák/kitartott ülő-és testhelyzetek, valamint egyéb specifikus gyakorlatok, pránayáma/légzéstechnika, relaxáció (mantrameditáció).

Oktatói és gyakorlói tapasztalataimat egyaránt elsősorban gerinc és nőijóga vonalon mélyítettem el. Ebből adódóan egy hibrid rendszert alakítottam ki, mely elsősorban (de nem kizárólagosan) nőknek szól. Az évek során a foglalkozásaim szinte észrevétlenül feltöltődtek terápiás technikákkal is. Jógagyakorlás közben ugyanis nagyon hatékonyan lehet dolgozni testi és lelki blokkokkal egyaránt és addig hozzáférhetetlennek tűnő összefüggések kerülhetnek napvilágra.

Az óra szerves részét képezik a jól ismert ászanák (gerinc és nőijóga elemek), de specifikus nyújtó- és homorító valamint légzéstechnika elemek egyaránt. A tünet megszüntetéséhez azonban, az előírt gyakorlatokon felül, meg kell vizsgálni az életmódból adódó egyéb hajlamosító tényezőket, hogy azokat ki lehessen zárni, különben a gyakorlatok hosszútávon semmit sem érnek. Ez egy tudatos preventív hozzáállást igényel a gyakorló részéről is. Éppen ezért a jógaoktatást (saját gyakorlásom és gyógyulásom mintájára) már inkább 2-3 fős kiscsoportban vagy egyénileg képzelem el.


A www.mezsgye.blogspot.com honlapon található tartalom (különösen, de nem kizárólagosan: cikkek, tanulmányok, egyéb írások, grafikák, szövegelemek, beleértve jelen szöveget is) a Szerzői jogról szóló 2011. évi CXII. törvény alapján a feltüntetett szerzők szerzői jogi oltalom alá eső alkotásai, amelyekkel kapcsolatos mindennemű hasznosítási jogokkal Csörgits Kinga rendelkezik. A Jogtulajdonos nem vállal felelősséget a honlap használatából eredő bármilyen közvetett vagy közvetlen kárért. A honlapon található bármilyen tippet, ötletet, elgondolást, javaslatot bárki csak a saját felelősségére használhatja.